Seriál ze zámku: František Záviška

malý text_webZáviškovu ulici zná ve Velkém Meziříčí téměř každý. Ne všichni ovšem tuší, že to zdaleka není jediná připomínka tohoto významného rodáka, kterou ve městě máme. Množství artefaktů odkazujících na význačného fyzika se nachází i v místním muzeu. Přímo v expozicích je instalována část kubistického nábytku, který měli manželé Záviškovi ve svém bytě. Vystaveno je také několik fotografií a drobných předmětů.

V muzejním archivu je Františku Záviškovi věnován samostatný fond, ve kterém jsou uloženy jak materiály související s jeho odbornou činností, tak i drobnosti ryze osobní povahy.

Jeho vědeckou činnost nám připomíná řada diplomů, mezi kterými nalezneme například diplomy k řádnému členství v Královské české společnosti nauk z roku 1929 či v České akademii věd. Dochován je také rukopis přednášky ke stoletému výročí Faradayova díla a některé z jeho vydaných publikací.

S20C-423052508010 webDíky dalším sbírkovým předmětům můžeme Františka Závišku poznat nejen jako vědce a fyzika, ale máme možnost na něho pohlédnout i v osobnější rovině. Rodinné fotografie nám ho představí také jako přítele, později rovněž jako manžela a tatínka.

Jeho láskou se stala Emilie Škodová, které již v roce 1900 zaslal přání k svátku tohoto znění: „V předvečer Vašeho svátku rád bych něco na památku zaslal Vám dnes v důkaz úcty, vím však – krásných darů tucty, že dnes obdržíte asi." Sňatek uzavřeli o dvanáct let později, přičemž se dochovalo jak svatební oznámení, tak i následné poděkování za blahopřání."

S20C-423052508060 WEBAčkoli nám některé drobnosti všedních dnů přijdou bezvýznamné, mohou být jednou zajímavým dokladem každodenního života. Důkazem toho je například průkazka na zlevněnou jízdu z roku 1941, řidičský průkaz z roku 1942 či několik dopisnic a pohlednic hustě popsaných texty Záviškových přátel či kolegů. V archivním fondu nalezneme také vizitky, lístek s ručně psanou adresou či dveřní štítek.

DSCN9609 webZ trojrozměrných předmětů si ve sbírkách můžeme prohlédnout dioptircké brýle, v jejichž evidenční kartě je uvedeno, že se jedná právě o Záviškův dar. Nacházejí se v kovovém pouzdře se štítkem informujícím, že pocházejí z pražské optiky F. Červenky. V malé kožené peněžence zase nalezneme několik knoflíků, centimetrový kousek tužky a poštovní známky.

známka webFrantišek Záviška se na poštovní známce dokonce objevil, a to v roce 1962 u příležitosti stého výročí založení Jednoty československých matematiků a fyziků. V archivních materiálech je založena dokonce s obálkou prvního dne.

 

20230421 151824_webKubistický nábytek

K nepřehlédnutelným předmětům, které se vážou k osobě Františka Závišky, patří soubor kubistického nábytku. Tato kolekce byla zhotovena v roce 1913 pražským družstvem Artěl podle návrhu významného architekta Pavla Janáka a rozhodně se nejedná o masovou produkci. Soubor se skládá ze dvou částí, a to pracovny a ložnice. Nábytek byl původně umístěn v Záviškově pražském bytě, kdy tento reprezentativní interiér zřejmě souvisel se Záviškovou úspěšnou vědeckou kariérou. Do muzea nábytek v roce 1965 darovala paní Milka Závišková. Součástí je také ikonická kubistická černobílá cukřenka.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.